This is an example of a HTML caption with a link.
Oferta Naturalne sposoby na piękne włosy

Czujesz, że Twoje włosy wymagają pielęgnacji?
Straciły blask? Zaczęły wypadać, a może elektryzować się? Chciałabyś je NATURALNIE odnowić i dodać im życia, warto jest bliżej przyjrzeć się tym ziołom, witaminom i minerałom oraz wypróbować ich działanie.

Witaminy i minerały na włosy
Witaminy i minerały – bez nich można jedynie pomarzyć o pięknych i lśniących włosach. Najlepiej, by odpowiednia ilość składników odżywczych została dostarczona wraz z lekkostrawną i pożywną dietą. Jednak jeśli nie jest to możliwe, należy stosować suplementy diety na włosy zawierające następujące witaminy:

Cynk i selen
Włosy tracą połysk i sprężystość, są skłonne do przetłuszczania się, często pojawia się łupież i świąd skóry – włosom brakuje cynku i selenu. Znaleźć go można w cebuli, czosnku, pomidorach, jajach, wątróbce, rybach, owocach morza.

Krzem
Włosy są matowe, słabe, trudne do rozczesywania i układania, pojawia się łupież oraz podrażnienia skóry głowy – włosom brakuje krzemu. Zawiera go mleko, kukurydza, ziemniaki, migdały, jabłka, śliwki, fasola, szpinak, szparagi, chrzan, pokrzywa.

Miedź i mangan
Włosy bardzo wolno rosną, tracą naturalny barwnik, pojawiają się pojedyncze siwe pasma – brakuje miedzi i manganu. Znajduje się on w szpinaku, otrębach, orzechach, soi, zielonej herbacie.

Magnez
Włosy są kruche, wysuszone, mają rozdwojone końcówki, nadmiernie wypadają – brakuje magnezu. Zawiera go kasza gryczana, kakao, migdały, pestki dyni.

Wapń
Końcówki się rozdwajają, włosy wyglądają jak siano, łuski są rozchylone, więc włosy łatwo wchłaniają zanieczyszczenia – brak wapnia. Znajduje się on w mleku, serach białych i żółtych, jogurtach, jajkach, brokułach.

Żelazo
Włosy wolniej odrastają i regenerują się, mają osłabione cebulki – niedobór żelaza. Znajduje się on w pomidorach, płatkach śniadaniowych, soi, fasoli, bobie, drobiu, wołowinie, jajach, drożdżach, orzechach.

Witamina A
Jeśli są kruche, matowe i wysuszone, o rozdwajających się końcówkach – brak witaminy A. Zawierają ją żółte i zielone warzywa, masło, mleko, jaja.

Witamina E
Włosy tracą połysk, rozdwajają się i wypadają – oznacza to brak witaminy E. Zawierają ją kiełki zbóż, warzywa liściowe, groch, otręby.

Witamina H
Jeśli włosy przetłuszczają się – brak witaminy H. Znajduje się ona w mleku, warzywach strączkowych, jajach

Zioła na włosy
To naturalne źródło przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia. Wyciągi z ziół zadbają nie tylko o zdrowe włosy, lecz także o cerę i paznokcie.

ROZMARYN (Rosmarinus Officinalis) -sprzyja porostowi włosów, działa antyseptycznie, antybakteryjnie, grzybobójczo, oczyszczająco, przeciwbólowo, wzmacnia skórę oraz pobudza krążenie. Dobry środek dezynfekujący.

POKRZYWA (Urtica Dioica) - odżywia, odbudowuje, wzmacnia tkankę, pobudza porost włosów.

OLEJEK RYCYNOWY (Ricinus Comunis) - Odbudowa i wzmocnienie włosów

TYMIANEK (Thymus Vulgaris) - dezynfekuje, jest antyseptyczny, bakteriobójczy oraz grzybobójczy

RUMIANEK (Matricaria)- ma działanie przede wszystkim łagodzące podrażnioną skórę głowy, jest przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i antyseptyczny, może lekko rozjaśniać włosy

SZAŁWIA (Salvia) - posiada właściwości stymulujące, ściągające, antyseptyczne, wzmacniające, rozluźniające, antywirusowe, bakteriobójcze, leczy rany. Pomaga przy słabo gojących sie ranach oraz przy wypadaniu włosów.

LIPA DROBNOLISTNA (Tilia Cordata Mill)
ma właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, bakterio i wirusobójcze, rozkurczowe, uspokajające, wygładzające, łagodzi swędzenie i podrażnienia, sprawia, że włosy staja się miękkie nadaje im połysk.

ROZMARYN (Rosmarinus Officinalis) sprzyja porostowi włosów, działa antyseptycznie, antybakteryjnie, grzybobójczo, oczyszczająco, przeciwbólowo, wzmacnia skórę oraz pobudza krążenie. Dobry środek dezynfekujący.

ALGI CZERWONE (Alga Hypnea Musciformis) - Algi czerwone żyją w morzach tropikalnych i subtropikalnych. Ekstrakt z alg posiada właściwości regenerujące dla wierzchniej warstwy ochronnej włosa, poprzez stabilizowanie komórek kreatyny.

ALOES (Aloe Vera) - Aloes jest tropikalną rośliną, która przez setki lat jest znana ze swoich regenerujących i odżywczych właściwości. Jego 50 centymetrowe liście są używane do produkcji leków i kosmetyków. Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające i wygładzające. Chroni przed promieniami UV.

Arnika (Arnica) -posiada właściwości łagodzące, koi podrażnienia skóry głowy oraz zmniejsza skłonność do przetłuszczania się włosów.

ŁOPIAN (Arctium Lappa)

- Oczyszcza system limfatyczny (wszystkie toksyny, które zbierają się na skórze głowy zanikają)

BRZOZA (Betula Alba), - posiada właściwości oczyszczające, bakteriobójcze, antyseptyczne, grzybobójcze, antywirusowe, działa życiodajnie na włosy.

POROST ISLANDZKI (Cetraria Islandica) - Hamuje nadmierne wydzielanie łoju, posiada właściwości oczyszczające, nawilżające, wzmacniające, osłaniające, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwłuszczycowe

KUKURYDZA ( Zea Mays) - Jest zalecana przy kuracji włosów suchych i łamliwych. Posiada działanie zmiękczające, odżywia rdzeń włosa, nadaje połysk. Bogata w witaminy.

NAGIETEK LEKARSKI (Calendula officinalis)

- Łagodzi podrażenia
- Bogaty w proteiny, tłuszcz, cynk, żelazo, witaminę B i magnez
- Antyseptyczne
- przy swędzących wypryskach i infekcjach grzybicznych
- łagodzący, delikatnie ściągający w przypadkach suchej, chropowatej i pękniętej skóry i egzemie

Nasturcja (Tropaeolum majus )- wzmacnia włosy ,poprawia strukturę włosów, odświeża je, sprawia, że lepiej się układają - są usztywnione.

Mięta (Mentha )- odżywia skórę głowy
Gdy skóra głowy jest mocno przesuszona, a włosy kruche , słabe i mało elastyczne, możemy zastosować płukankę z mięty (stosujemy ją dla włosów ciemnych lub rudych, jasne mogą się lekko zabarwić).

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) – Stosowanie płukanek do włosów na bazie wyciągów z chmielu zapobiega wypadaniu włosów.

Liście gruszy (Pyrus communis ) -Działanie: pomaga utrzymać zdrową skórę głowy, włosy są miękkie i błyszczące, przeciwdziała wypadaniu.

Sposobów na zdrowe włosy jest wiele. Wśród nich jednymi z najskuteczniejszych są suplementy diety, dostarczające organizmowi odpowiednią ilość składników, które są niezbędne, by cieszyć się lśniącymi i gęstymi włosami.